
 

   

 

April 22, 2014 

Ms. Melissa Jurgens 
Secretary  
Commodity Futures Trading Commission 
Three Lafayette Center 
1155 21st Street, N.W. 
Washington, DC 20581 

Re: Comment on Self-Certification by ICE Swap Trade, LLC of Package Transaction 
Rule 

Dear Ms. Jurgens: 

The International Swaps and Derivatives Association, Inc. 1  ("ISDA") appreciates this 
opportunity to provide comments to the Commodity Futures Trading Commission (the 
"Commission") on certain rule amendments self-certified by ICE Swap Trade, LLC ("ICE") 2 
concerning the treatment of "package transactions".  This letter is a response to the Commission's 
request for public comment dated March 24, 2014, and our responses to the Commission's 
questions are set forth below.   

 Question 1: 

What are the current prevailing market conventions regarding the execution of package 
transactions? Please include detailed explanations. 

Package transactions are currently executed over-the-counter as well as on swap execution 
facilities ("SEFs").   

For package transactions executed over-the-counter, the package is executed as a whole over the 
phone, often by one individual at each market participant, although some package transactions 
may require the involvement of multiple desks at one firm (e.g. where a swap is traded against a 
swaption, the options desk may need to work with the swaps desk to price the package 
transaction).  The package transaction is then executed as a single transaction at the same time.  
Post-execution, any leg of a package transaction that does not contain a swap is typically settled 
                                                 
1  Since 1985, ISDA has worked to make the global over-the-counter (OTC) derivatives markets safer and more 

efficient. Today, ISDA has over 800 member institutions from 64 countries. These members include a broad 
range of OTC derivatives market participants including corporations, investment managers, government and 
supranational entities, insurance companies, energy and commodities firms, and international and regional 
banks. In addition to market participants, members also include key components of the derivatives market 
infrastructure including exchanges, clearinghouses and repositories, as well as law firms, accounting firms and 
other service providers. Information about ISDA and its activities is available on the Association's web site: 
www.isda.org.  

2  Letter from ICE Swap Trade, LLC to the Commission, Made Available to Trade Submission of Certain Credit 
Default Swaps and Interest Rate Swaps pursuant to Section 40.6 of the Commission's Regulations (Submission 
14-02) dated February 11, 2014 (hereinafter, "ICE Submission"). 

http://www.isda.org/
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pursuant to the market conventions for the relevant asset (e.g. for a Treasury spread package 
transaction, the swap leg and the Treasury leg would be executed simultaneously and the 
Treasury leg would typically settle through Fedwire or other standard settlement mechanism).  If 
the swap leg is subject to mandatory clearing, it would generally be submitted for clearing using 
existing middleware like any other bilaterally-traded and cleared swap.  Any reporting or 
documentation requirements would apply and be complied with in a typical manner. 

Some package transactions are currently listed on SEFs.  For example, several SEFs currently list 
U.S. dollar swap spreads, curves and butterflies for execution.  Such package transactions are 
priced as one trade and are contingent on the concurrent execution of both legs, which conforms 
with the definition of "package transaction" indicated in the Commission's Letter No. 14-12, 
issued February 10, 2014.  It is our understanding that SEFs that execute U.S. dollar swap 
spreads (which are packages of on-the-run U.S. Treasuries and benchmark interest rate swaps (a 
"U.S. Dollar Spread")) provide for separate settlement of the swap leg and the Treasury leg. As 
noted above, the swap leg settles through a derivatives clearing organization and the SEF 
participants arrange for settlement of the Treasury leg through Fedwire or other settlement 
mechanisms.  Because the SEF is responsible for certain operational obligations that apply to 
swap trading, it undertakes the back-end processing of the swap leg that would otherwise be 
done by one or more of the counterparties to the swap. 

Question 2: 

Do package transactions comply with the definition of “block trade” set forth in § 43.2 of the 
Commission’s regulations? As defined in § 43.2, a block trade is a publicly reportable swap 
transaction that (1) involves a swap that is listed on a registered swap execution facility (SEF) or 
designated contract market (DCM); (2) occurs away from the SEF’s or DCM’s trading system or 
platform, but pursuant to the rules of the SEF or DCM; (3) has a notional or principal amount at 
or above the appropriate minimum block size applicable to such swap; and (4) is reported 
subject to the rules and procedures of the registered SEF or DCM and the rules prescribed in 
part 43 of the Commission’s regulations. Please include detailed explanations. 

Package transactions do not meet the block trade definition.  The ICE submission does not define 
package transactions as "block trades".  The submission only proposes that package transactions 
can be executed in the same way that block trades are executed.  Rule 701 of ICE sets out 
provisions for the execution of block trades, including Rule 701(e), which provides that block 
trade prices will not trigger unexecuted orders in the order book.  

Question 3: 

Please identify each legal, economic and business rationale for permitting package transactions 
to be executed as block trades, as defined in § 43.2 of the Commission’s regulations. In 
particular, please identify each rationale for permitting package transactions to occur away 
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from a registered SEF or DCM’s trading system or platform, but pursuant to the rules of a SEF 
or DCM. Please include detailed explanations.   

We believe the "made available to trade" ("MAT") analysis should not apply to the individual 
legs of a package transaction.  Instead, the MAT analysis should apply to a package transaction 
in its entirety or, put another way, the package transaction should be regarded as a transaction in 
its own right.  As a result, a package transaction should not be a block trade unless one of the 
components of the package transaction equals or exceeds the appropriate block size for the 
package transaction (as discussed below). 
 
Imposing the MAT analysis on individual legs, which introduces the potential of split execution 
of the package transaction, would result in significantly increased costs and risks to market 
participants.  These costs and risks arise primarily from three sources: (1) separately trading the 
legs of a package transaction incurs the possibility of the market moving between executions of 
each component because such executions cannot be precisely time-matched, (2) there are likely 
to be differences in contract specifications, mode of execution, clearing/settlement workflows 
and relative liquidity when legs of a package transaction are executed separately and/or on 
different venues, and (3) accessing potentially different sources of liquidity for a leg traded on a 
DCM or SEF and over-the-counter or a physical leg incurs additional bid/offer 
spreads.  Simultaneous execution with a single counterparty using a single execution method 
alleviates the timing, mechanical, and bid/offer costs.  Execution of such transactions as 
packages can lower costs by isolating the bid/offer to that of the intended risk.   For further 
discussion, see ISDA’s January 10, 2014 letter to the Commission requesting relief from the 
trade execution requirement for package transactions.    
 
The view that the MAT analysis should apply to the package transaction as a whole is consistent 
with 17 CFR §37.9, which implements the trade execution requirement.  §37.9(a) defines 
Required Transactions as "any transaction involving a swap that is subject to the trade execution 
requirement."  We believe that the phrase "subject to the trade execution requirement" should be 
interpreted to refer to "transaction" rather than to "swap."  As a result, this definition could be 
read so that the relevant transaction meets the trade execution requirement if such a transaction is 
executed through the relevant SEF platforms.  This view is supported by the statute (Sec. 2(h)(8) 
of the Commodity Exchange Act) which requires that the relevant transaction be executed on a 
SEF or DCM.  The alternative view, that "subject to the trade execution requirement" refers to 
the "swap", could lead to unintended results. Pursuant to this interpretation, for example, a 
Required Transaction could include a share acquisition which is entered into concurrently with a 
MAT Swap, because the acquisition "involves" a MAT Swap.  Such a result is clearly 
inappropriate, since the acquisition and the MAT Swap are not contingent on the occurrence of 
the other, and are not priced as a fundamental package.  However, when a MAT Swap is a part of 
a package transaction in which all legs are contingent on each other, that package transaction 
should be considered a "transaction" for the purposes of §37.9. 
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In addition, requiring package transactions to be subject to MAT determinations has a number of 
practical benefits.  Primarily, it ensures that the execution protocol pertaining to Required 
Transactions applies to package transactions which are listed on SEFs and have sufficient 
liquidity.  While certain package transactions (e.g. U.S. Dollar Spreads and package transactions 
where all legs are swaps subject to MAT) are very liquid, other package transactions are traded 
very infrequently.  Many of such illiquid package transactions are highly customized and 
privately negotiated, and therefore require more flexible methods of execution and settlement.  
Furthermore, a package transaction with sufficient liquidity may become subject to MAT once it 
is listed on a SEF, and thereby become subject to Required Transaction execution if a SEF 
designates such a package as MAT.  The MAT submission procedures have been successfully 
used by a number of SEFs and could readily be used for package transactions.   

As applied to package transactions, the reasoning in the above paragraphs indicates that the trade 
execution requirement should apply to the package transaction as a whole.  This is because the 
transaction being entered into is the entire package, rather than the individual legs, and each leg 
is contingent upon the execution of the other.  We therefore propose that a package transaction 
should be considered as a single transaction for purposes of §37.9 and §37.10 of the CFTC 
regulations.  Package transactions that are not determined to be MAT under §37.10 should be 
treated as “Permitted Transactions”. 

If the Commission disagrees with our view that MAT analysis should be applied to the package 
transaction in its entirety, we request that the Commission, in determining what execution 
protocols to apply to packages, ensures that its solution enables market participants to continue 
executing package transactions as a single transaction without risking split execution.   Forcing 
participants to separately execute individual legs would result in the costs and risks described 
above.  As mentioned in the opening response to this question, we do strongly believe the MAT 
analysis should not apply to the individual legs of a package transaction.  As a result of this view, 
a package transaction should not be treated as a block. However, if the Commission does not 
agree with this broader approach, it may be appropriate to further consider treating the entire 
package transaction as a block trade in lieu of requiring SEF execution of individual legs.  Such a 
package transaction, like a block trade, would not be executed on SEF platforms but would be 
registered with SEFs post-trade. 

Question 4: 

Rule 701(a) states that block trades, among other requirements, must “satisfy such minimum 
notional requirements [pursuant to Commission regulations] or be a Packaged Transaction. . . 
.” Please identify each legal, economic, and business rationale for permitting package 
transactions to be executed as block trades, in particular without fulfilling the appropriate 
minimum block sizes prescribed under part 43 of the Commission’s regulations. Please include 
detailed explanations.  
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We believe that a package transaction should be treated as a block trade if any leg of a package 
transaction that is subject to a MAT determination exceeds the relevant block size for that leg.  
As discussed below, we expect that package transactions will, for the immediate future, be 
reported separately for each leg.  As a result, the determination of block size should be based on 
whether any leg (that is subject to a MAT determination) exceeds the relevant block size.  Of 
course, if any leg of a package transaction does exceed the relevant block size, then the execution 
and reporting of such transaction should be made in accordance with the block trade rules.   

Question 5: 

Section 43.5(d) of the Commission’s regulations provides certain time delays for the public 
dissemination of transaction and pricing data for block trades that are executed pursuant to the 
rules of a registered SEF or DCM. Please identify each legal, economic, and business rationale 
for providing such time delays to package transactions. Please include detailed explanations.   

Unless package transactions meet the relevant size thresholds (as discussed above), we are not 
advocating that they be reported as block trades.  More generally, in respect to reporting of 
package transactions, we believe each leg that is regulated by the Commission should be 
reported separately.  Current systems do not support reporting the package as a whole.  This 
approach would be consistent with exchange for related position transactions ("EFRP"), where 
only the regulated future or option leg is reported to the Commission.  As with EFRPs, the 
reporting and recordkeeping requirement would create an audit trail to ensure that market 
participants are not evading Commission regulation.  In addition, ISDA and its members are 
willing to work towards a goal of reporting swaps in a way that identifies them as part of a 
package transaction if Commission staff determines that such reporting is desirable.   

Question 6: 

Rule 701(k) defines a “Packaged Transaction” as a transaction that, among other things, 
consists of offsetting components that are approximately equivalent in size (measured by the 
amount of risk of fluctuation of a specified asset). Please provide comment on these criteria, in 
particular with respect to the degree of size equivalence that would be required between the 
components. 

We would prefer that package transactions be defined without reference to a size constraint, as 
the Commission staff did in its no-action letter.  However, we recognize that a SEF such as ICE 
may want to use a size condition in defining a package transaction.  

*        *        * 
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ISDA appreciates the opportunity to respond to the Commission's request for comment regarding 
the treatment of package transactions in the ICE Submission.  Please feel free to contact the 
undersigned at your convenience. 

 

Sincerely, 

 

Robert Pickel 
Chief Executive Officer 
ISDA 
 
cc:   The Honorable Scott D. O’Malia 

The Honorable Mark P. Wetjen 
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